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Re: Non-City Paid Work to Staff Event Site that Will Host Political Party Event 
 
 
Dear City Employee: 

 
You have requested a non-public advisory opinion about whether the Philadelphia 

Home Rule Charter political activity restrictions prohibit you as a City employee from 
performing non-City, part-time paid work for Comcast-Spectacor as an usher at the Wells 
Fargo Center during the Democratic National Convention. The Charter political activity 
restrictions do not prohibit you from performing these non-City employment duties. 
 
 

I. Jurisdiction  
 

The Board of Ethics has jurisdiction to administer and enforce all Philadelphia 
Home Rule Charter (“Charter”) provisions and ordinances pertaining to ethical matters. 
Charter § 4-1100. The Charter and the City Code authorize the Board to render advisory 
opinions concerning a City officer’s or employee’s proposed future conduct. Charter § 4-
1100; Code § 20-606(1)(d). Board of Ethics Regulation 4 describes the procedures for 
seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration of an advisory opinion 
issued by the Board. Board Regulation 4, ¶¶ 4.0, 4.26. 
 

 
 
 



II. Facts Provided By Requestor 
 

You provided the following facts. You are a full-time City employee. You have 
been employed part-time by Comcast-Spectacor as a member of the Events Staff at the 
Wells Fargo Center since 2013. You are paid on an hourly basis, and Spectra Arena, LP 
issues your paycheck. You work in the evenings, and your job duty is to act as an usher 
by helping people find their seats at events that occur in the Wells Fargo Center. You 
have no duties other than ushering.  

 
The Wells Fargo Center will be closed at the end of May to prepare for the 

Democratic National Convention in late July. Your supervisors at Comcast-Spectacor 
have asked you to make yourself available in the evenings from July 25-29, 2016, but 
you are not certain whether you will be assigned to work as an usher for all five nights, 
only some portion of those five nights, or at all. Comcast-Spectacor will send you a form 
at the end of May, and you need to indicate on that form your availability to work during 
the week of July 25. You must return the availability form to Comcast-Spectacor by June 
10, 2016. Comcast-Spectacor will let you know your work schedule approximately one 
week after you return the form. This means that you will not know your schedule for 
working at the Wells Fargo Center until approximately one month prior to the 
Convention.   

 
You were not provided any other details about the Convention itself and were 

merely told the dates that you should make yourself available and the process described 
above for signing up for shifts. You know that you would have to undergo additional 
background checks and that security will be heightened during the Convention. You 
know that you would be working as an usher inside the Wells Fargo Center, but beyond 
that, you do not know any Convention-related specifics. You expect that you would 
conduct the same ushering duties that you normally conduct for other events at the Wells 
Fargo Center, such as concerts or Flyers games.  
 

 
III. Discussion 

 
As discussed below, your proposed activity of performing ushering duties as your 

non-City, part-time employment for Comcast-Spectacor at the Wells Fargo Center during 
the Democratic National Convention is permissible. 

 
Under Charter Section 10-107, City employees are subject to various restrictions 

on their political activity, which is activity that is directed toward the success or failure of 
a political party, candidate, or partisan political group. Charter § 10-107(4); Board 
Regulation 8 ¶ 8.1(n).  In the context of your inquiry, the relevant restriction in Charter 
Subsection 10-107(4) and Board of Ethics Regulation 8 provides that an appointed City 
employee shall not take any part in the management or affairs of any political party, 
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which includes any political activity that is performed in concert or coordination with a 
political party. Board Regulation 8 ¶ 8.11. City employees are permitted to attend 
candidate and political party events, including conventions, solely as a spectator and not 
as a participant. Id. ¶ 8.14(e).  For example, even while off duty from his or her City job, 
a City employee would be prohibited from volunteering to organize, assist with, or staff 
an event of a political party or a candidate’s campaign.  See id. ¶ 8.11 and Examples for 
Subpart E. An Advisory Alert that was recently issued on behalf of the Board to City 
employees applied these political activity restrictions in the context of the Democratic 
National Convention. The Alert provided the guidance that City employees should not 
engage in volunteer opportunities inside the Democratic National Convention, which is 
being held in the Wells Fargo Center, or for the Democratic National Convention 
Committee or the Democratic Party. See Advisory Alert: Guidelines for City Employees 
Regarding Off-Duty Volunteering Related to the Upcoming Democratic National 
Convention, Mar. 28, 2016.   
 

Although your proposed work would involve you providing event support for the 
Democratic National Convention, the situation you present does not involve you 
volunteering to assist a political party with its event. Rather, in providing this event 
support, you would be carrying out the ushering duties you typically perform as part of 
your paid work for Comcast-Spectacor at the Wells Fargo Center.1 You would perform 
the same ushering duties regardless of what entity – a sports team, a musician, or in this 
case, a political party – is conducting an event at the Wells Fargo Center. The purpose of 
your proposed activity would be to perform the regular duties of your part-time paid work 
for Comcast-Spectacor. In this circumstance, your proposed work as an usher at the 
Wells Fargo Center during the Democratic National Convention is permissible under the 
Charter political activity restrictions.  
 

 
* * * * * 

 
Thank you for your concern about compliance with the Charter political activity 

restrictions and for seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion 
is predicated on the facts you have provided. If you have questions about scenarios that 
vary from these facts, you should ask for specific advice on the application of the law to 

1 The Board has not previously addressed the application of the Charter political activity 
restrictions to a City employee performing paid non-City work that involves providing support for a 
political party or candidate event. In Board Opinion 2012-002, the Board analyzed the application of the 
political activity restrictions to the situation of City employees taking action in their official capacities 
and examined the specific restrictions on City employees using their City positions for political purposes 
and participating in political activity while on duty or using City resources. That Opinion provided that 
although City employees are generally prohibited from attending political events while they are on duty, 
attendance and some form of assistance at a political event is permitted if the purpose is to perform the 
duties of the employee’s City job. Board Opinion 2012-002 at 6.  

3 
 

                                                      



those particular facts. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable 
reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within 
the Board’s jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their 
requests. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Regulation 4, ¶ 4.12.  

 
Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made 

public. As required by the City Code, this version of the Opinion that has been redacted 
to conceal facts that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let 
Board staff know if you have any questions.  

 
 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS2 
 

Michael H. Reed, Esq., Chair 
Judge Phyllis W. Beck, (Ret.), Vice-Chair 
Sanjuanita González, Esq., Member 
Brian J. McCormick, Jr., Esq., Member 

2  Board Member JoAnne A. Epps, Esq., did not participate in the approval of this Opinion. 
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